Maatwerk barcode labels voor industrie en logistiek

Magazijnoptimalisatie met kleurcodering

Leestijd: 3 minuten

Wilt u efficiënt werken en het aantal fouten tijdens orderpicken en het wegzetten van pallets verminderen? Voeg dan verschillende kleuren toe aan de magazijnlabels op uw palletstellingen. Dankzij het werken met kleur kunt u een belangrijke efficiëntieslag maken in uw magazijnoptimalisatie.


Waarom is kleur belangrijk voor magazijnoptimalisatie?

De herkenbaarheid en leesbaarheid van uw stellinglabels zijn essentieel voor een succesvol werkproces in uw magazijn. Als u gewend bent om met alleen gele labels te werken, bieden magazijnlabels met verschillende kleuren en het gebruik van hoogtekleuren diverse voordelen. De mens is van nature visueel ingesteld. Wist u bijvoorbeeld dat:

  • 70% van alle visuele receptoren zich in de ogen bevindt.1
  • Bijna 50% van de hersenen zich bezighoudt met het verwerken van visuele informatie.1
  • Wij mensen 80% onthouden van wat wij zien, maar slechts 20% onthouden van wat wij lezen.
ONE2Id magazijnborden locatieborden gangpad

Wanneer we dit laatste punt vertalen naar uw magazijn, betekent dit dat uw operators meer tijd nodig hebben om een locatiecode te onthouden dan om een locatiekleur te herkennen. En u weet, tijd is geld. Het werken met kleurcodering op uw magazijnlabels kan u dus geld besparen en uiteindelijk ook geld opleveren, waardoor dit een essentieel onderdeel is binnen magazijnoptimalisatie.


De voordelen van werken met kleur

Onderzoek heeft uitgewezen dat de hersenen slechts 13 milliseconden nodig hebben om een beeld te verwerken. Dit in tegenstelling tot het verwerken van een enkel woord. Dit duurt 250 milliseconden. Dat is dus bijna 20x langzamer. In een almaar groeiende economie waarin er meer en sneller geleverd moet worden, kunnen enkele milliseconden al het verschil maken tussen een goede en een foute levering.

Wanneer u werken met kleurcodering in uw magazijninrichting introduceert, helpt u voorkomen dat de groeiende werkdruk een negatieve invloed heeft op de output en uw omzet. Als het volledige orderproces op rolletjes loopt en uw klanten hun orders op tijd en compleet ontvangen, maakt u van uw tevreden klanten loyale klanten. Loyale klanten zijn terugkerende klanten, die kunnen zorgen voor omzetstijging.

ONE2ID voorbedrukte magazijnlabels orderpicken stellingen

Dankzij de kleuren van de labels, die gekoppeld zijn aan de locaties in uw palletstelling, inrijstelling, draagarmstelling of shuttlestelling, hoeven uw operators zich minder bezig te houden met het zoeken naar en identificeren van de juiste locatie. Op deze wijze worden hun hersenen minder belast, waardoor zij alert blijven en mogelijke fouten en onveilige situaties kunnen helpen voorkomen. In onze kennisbank vindt u voorbeelden van horizontale stellinglabels die wij voor onze klanten hebben ontworpen en geproduceerd.


De positieve effecten van kleurcodering voor magazijnoptimalisatie

1. Snel werken

De hersenen herkennen kleuren onbewust, zonder erbij na te denken. Het registreren van teksten en cijfers daarentegen kost de hersenen meer moeite. Uw operators zullen dus sneller een palletlocatie associëren met een kleur, bijvoorbeeld hoogte drie is de kleur blauw. Hierdoor kunnen zij de hoogte van de locatie beter onthouden.

ONE2ID magneten magazijnstelling legbordstelling

2. Nauwkeurig werken

Felle, contrasterende kleuren worden snel geregistreerd door de hersenen. Dit betekent dat de locatie beter opvalt, waardoor uw operators nauwkeuriger kunnen werken. Dankzij stellinglabels met kleurcodering voorkomt u orderpick fouten en het verkeerd wegzetten van pallets.

ONE2ID etiketten magazijn met kleuren check digits

3. Veiliger werken

Het gebruik van kleur op uw magazijnlabels zorgt ervoor dat uw operators minder snel moe worden. Het proces van kleurherkenning is minder belastend voor de hersenen dan het lezen van tekst. Als uw operators minder moe zijn, letten zij beter op en zijn zij alerter, iets wat een veilige werkomgeving bevordert. Een veilige werkomgeving is een van de belangrijkste uitgangspunten voor magazijnoptimalisatie.

ONE2ID stellinglabels magazijn

4. Geld besparen

Wanneer uw operators dankzij het kleurensysteem minder fouten maken, hoeft u geen orders te herstellen of opnieuw te leveren. Hiermee bespaart u niet alleen tijd, maar ook geld en u krijgt er tevreden klanten voor terug.

ONE2ID stellingetiketten magazijn kleuren

5. Eenvoudig systeem

Het kleurensysteem is eenvoudig en universeel. Dit betekent dat ook tijdelijke krachten of buitenlandse werknemers het kunnen begrijpen en dus snel aan het werk kunnen en minder fouten maken.

ONE2ID magazijnlabels met kleur

Advies bij magazijnoptimalisatie

Onze adviseurs hebben tijdens vakbeurzen zoals ICT & Logistiek en Transport & Logistics regelmatig een seminar gegeven over de voordelen van magazijnlabels met kleurcodering voor uw bedrijf. Voor een verslag van dit seminar kunt op de website van Logistiek Profs kijken.

Wilt u weten wat uw financiële voordeel is als u gaat werken met kleurgecodeerde labels? Neem dan contact met ons op via +31 (0)172 769 1253 of stuur een mail.1. Bron: Merieb, E. N. & Hoehn, K. (2007). Human Anatomy & Physiology 7th Edition, Pearson International Edition.