Hoe maakt u zelf een barcode?

Door:ONE2ID B.V.
Hoe maakt u zelf een barcode?

Het ontwerpen van een goed werkende barcode is meer dan het uploaden van informatie en het genereren van een barcode. Een effectief barcode-ontwerp draagt bij aan een succesvol werkproces. Een slecht ontworpen barcode daarentegen kan een negatief effect hebben op de snelheid en de nauwkeurigheid waarmee u werkt. Wanneer u zelf uw barcodes wilt maken, begint u met het beantwoorden van enkele vragen.

  • hoe groot wordt het etiket?
  • welk type barcode heb ik nodig?
  • hoeveel informatie moet in de barcode komen te staan?
  • welk type scanners gebruik ik?
  • vanaf welke afstand moet de barcode gelezen kunnen worden?

In sommige situaties kan een datamatrix of QR code – ook wel bekend als 2D codes – een betere oplossing zijn dan de standaard streepjescode (1D code). Als u zelf uw barcodes gaat maken, bepaal dan eerst welke barcodetaal het meest geschikt is voor uw toepassing. Meer informatie over barcodetalen en details over de verschillende soorten barcodes vindt u in ons blog “Welke soorten barcodes zijn er?”. 

 

Zelf barcode maken en printen

Online tools voor het genereren van barcodes zijn populair. Deze zijn echter niet geschikt voor het ontwerpen van barcodes waarin een grote hoeveelheid informatie verwerkt moet worden. Ook als u gebonden bent aan specifieke eisen voor de labelgrootte zijn online tools niet toereikend.

Voor het zelf maken van barcodes adviseren wij altijd professionele software te gebruiken, zoals van onze partner Loftware Nicelabel. Zij bieden diverse pakketten aan waarmee u zelf uw barcode etiketten volledig volgens uw wensen kunt ontwerpen, inclusief barcode, logo’s of pictogrammen. Download hier een gratis proefversie om de software te testen.

 

Het juiste labelmateriaal voor uw barcode labels

Wanneer u weet welke barcode u gaat gebruiken en wat het formaat van het etiket is, is de volgende stap het kiezen van het labelmateriaal. Het ene labelmateriaal is het andere niet. Daarom is het belangrijk om onderstaande vragen te beantwoorden voordat u een specifiek materiaal kiest voor uw toepassing.

  • Wat is de gewenste levensduur van de labels?
  • Worden de labels binnen of buiten aangebracht?
  • Op welke ondergrond worden de labels bevestigd?
  • Zijn er specifieke industrienormen waaraan het labelmateriaal moet voldoen?
  • Zijn de labels bedoeld voor een groot of een klein oppervlak?
  • Tegen welke temperaturen moeten de labels bestand zijn?
  • Moeten de labels gemakkelijk verwijderd kunnen worden?

Kies vervolgens het labelmateriaal dat het beste past bij uw toepassing en eisen. Onderstaande materialen zijn populaire keuzes.

Gemetalliseerd polyester (M1101)

Wit polyester (M1008)

Papier (M2002)

Polypropyleen (M1450)

Weet u nog niet welk labelmateriaal u nodig hebt? Vraag dan samples aan om diverse materialen te testen in uw werkomgeving, zodat u zeker weet dat het materiaal aansluit op uw behoeften.

 

Geen tijd om zelf barcodes te maken?

Het voordeel van zelf barcodes maken en etiketten printen is dat u ze direct bij de hand hebt wanneer u ze nodig hebt. Het nadeel is dat het een tijdrovende klus is en gedegen kennis van barcodes en labelmaterialen vereist. Als u bijvoorbeeld een barcodetaal kiest die niet aansluit op het formaat van de labels, kan dit de snelheid van het scannen en daarmee het werkproces vertragen.

Als u het zichzelf makkelijk wilt maken, laat u ONE2ID uw barcode labels ontwerpen en produceren. Ons productieteam is gespecialiseerd in het optimaliseren van het ontwerp van alle barcodetalen, zodat uw barcodes perfect aansluiten op uw behoeften. ITF, EAN, QR of Datamatrix, onze experts draaien hun hand er niet voor om. Bijkomend voordeel is dat zij de labels afwerken met een beschermend laminaat voor extra krasbestendigheid en UV-bestendigheid.

 

Vragen over zelf barcode labels maken

Voor al uw vragen over zelf barcode labels maken, labelmaterialen en labelontwerpsoftware, kunt u contact opnemen met onze adviseurs. Zij helpen u graag verder, zodat u met gemak uw eigen etiketten kunt printen en er verder geen omkijken meer naar heeft.

Ik heb een vraag

Reacties
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter