Barcode maken

Een goed barcode-ontwerp draagt bij aan een succesvol werkproces. Het ontwerpen van een barcode is meer dan het uploaden van informatie en het genereren van een barcode. Wanneer u zelf uw barcode wilt maken, is het belangrijk om te bepalen:

 • hoe groot het etiket wordt.
 • welk type barcode u nodig hebt.
 • hoeveel informatie erin moet komen te staan.
 • welke scanners u gebruikt.
 • vanaf welke afstand de barcode gelezen moet kunnen worden.
ONE2ID etiketten met barcode magazijn scannen

Zelf barcode stickers maken

Als u zelf labels met streepjescode of 2D code gaat ontwerpen en printen, kunt u bij ONE2ID blanco etiketten op rol inkopen. U vertelt ons welk formaat, welke kleur en welk aantal u nodig hebt, dan leveren wij u labels op maat in de gewenste oplage, klein of groot. Wij kunnen u ook adviseren over diverse types labelmateriaal, bijvoorbeeld als de barcode stickers weerbestendig, fraudebestendig, hittebestendig, slijtvast, watervast of beschrijfbaar moeten zijn. Wij leveren ook speciale materialen voor oppervlaktebehandeling, kabelcodering en gekoelde en vriesomgevingen.

Bij onze partner NiceLabel kunt u kiezen uit verschillende softwarepakketten, waarmee u zelf etiketten kunt ontwerpen en de barcodetaal, zoals streepjescode (1D barcode), QR code (2D) of EAN codes, kunt bepalen. Wilt u meer hierover weten of een gratis proefversie downloaden? Kijk dan op onze NiceLabel pagina.

Barcode ontwerp

Bij het ontwerpen van uw barcode labels is het belangrijk om de juiste barcodetaal te kiezen voor de toepassing en het gewenste formaat van uw etiketten. Naast de standaard streepjescode, ook wel 1D code genoemd, en de QR code (2D code) zijn er bijvoorbeeld de EAN code, datamatrix code en GS1 code. Het selecteren van de juiste barcodetaal zorgt ervoor dat u sneller en nauwkeuriger kunt scannen.

Wanneer ONE2ID uw barcode labels ontwerpt, passen onze labelexperts het ontwerp van de barcode niet alleen aan het formaat van het label aan, maar zij kijken ook naar het type barcode en het aantal karakters dat erin komt te staan. Zo kan in sommige situaties een 2D code, zoals een kleine matrix code of QR code, een effectievere oplossing zijn dan de standaard 1D barcode, de zogenaamde streepjescode. Als u zelf uw barcodes gaat maken, bepaal dan eerst welke barcodetaal, eendimensionaal (1D) of tweedimensionaal (2D), het meest effectief is voor uw toepassing. Hieronder zetten wij de verschillen en voordelen voor u op een rij.


ONE2ID magazijnlabels met streepjescode
ONE2ID magazijnlabels met 2D code QR code datamatrix code

De voordelen van 1D barcode

De klassieke streepjescode is een 1D, lineaire barcode. Van distributiecentra tot de supermarkt, dit type barcode vindt u overal terug en wordt verreweg het meest gebruikt op etiketten. De streepjescode kan op alle formaten labels worden geprint.

Waarom kiest u voor een 1D barcode?

 • De hoogte en breedte van de barcode zijn aan te passen aan het formaat van het label.
 • De 1D barcode is eenvoudig te scannen met een laserscanner. U hoeft dus geen high-tech scanners aan te schaffen.
 • Als u reeds beschikt over imagescanners, kunt u deze ook gebruiken voor het scannen van 1D barcodes.
 • Wanneer u overstapt naar een WMS en met barcodes gaat werken, zijn barcode stickers met 1D barcode een voordelige oplossing.

Streepjescode

ONE2ID barcode streepjescode labels ontwerpen

LPN labels

ONE2ID LPN labels pallet id magazijn etiketten

Stellinglabels

ONE2ID etiketten magazijn hoogtekleuren

De voordelen van 2D barcode

Bedrijven die werken met imagescanners kiezen vaker voor barcode labels met een 2D barcode. Voorbeelden hiervan zijn de QR code en datamatrix code. De QR code wordt tegenwoordig veel gebruikt in reclame-uitingen. Deze code kan met een mobiele telefoon worden gescand en bevat vaak een link naar een website. De datamatrix code daarentegen is niet te scannen met een mobiele telefoon, maar alleen met een image scanner (camerascanner). Deze code kan veel meer informatie bevatten dan een 2D QR code en is dus perfect te gebruiken voor logistieke of industriële toepassingen. De QR code is te herkennen aan drie grote, vierkante blokjes in de barcode. Een datamatrix barcode heeft die blokjes niet.

Waarom kiest u voor een 2D barcode?

 • 2D barcodes zijn met een imagescanner vanaf een grotere afstand te scannen dan streepjescodes met een laserscanner.
 • Er kunnen meer karakters, dus meer informatie, worden opgenomen in de 2D barcode dan in een 1D barcode.
 • De 2D barcode is zowel horizontaal als verticaal te scannen.
 • Een 2D code, datamatrix of QR code, is zeer klein te ontwerpen zonder in te leveren op de scanbaarheid.
 • Wanneer 25% van de barcode is beschadigd, is deze nog steeds te scannen.

QR code

ONE2ID zelf barcode maken

Datamatrix code

ONE2ID datamatrix barcode 2D labels en etiketten

2D code op label

ONE2ID vloerlabel magazijn bulklocatie opslag scannen

Vragen over barcode labels maken

Voor al uw vragen over zelf gepersonaliseerde barcode labels maken, labelmaterialen, printers en labelontwerpsoftware, kunt u contact opnemen met onze adviseurs. Zij helpen u graag verder, zodat u met gemak uw eigen etiketten kunt printen en er verder geen omkijken meer naar heeft. Weet u nog niet welk labelmateriaal u nodig hebt? Vraag dan samples aan om diverse materialen te testen in uw werkomgeving. Zo weet u zeker dat u het hoogste rendement uit uw investering haalt.

Stuur ons een mail