Maatwerk barcode labels voor industrie en logistiek

Locatiecodering in uw magazijn

Of u nu voor het eerst gaat werken met een WMS of uw WMS opnieuw wilt inrichten, het is aan te raden om de locatiecodering in uw magazijn logisch, overzichtelijk en simpel te houden. Hoe minder tijd uw operators kwijt zijn met het lezen of ontcijferen van een locatielabel, des te efficiënter en sneller zij kunnen werken. Dit geldt niet alleen voor de codering bij de goederenontvangst, maar ook voor het voorraadbeheer, het aanvullen en picken van goederen, en uiteindelijk de uitlevering van de goederen.

ONE2ID Magazijnlabels stellingen opslag multikleuren gele stickers

Opbouw locatiecodering magazijn

Een van de vragen die onze klanten het meest stellen, is “Wat is een goede locatiecodering voor onze stellingen?”. Het antwoord op deze vraag verschilt natuurlijk per magazijn en zelfs per project. Uit ervaring is echter gebleken dat onderstaande locatie-opbouw in de meeste magazijnen het beste werkt voor een orderpicker in een reachtruck (v.l.n.r.):

  • Hal.
  • Stellingrij.
  • Sectie (huis).
  • Positie in het vak.
  • Hoogte.
ONE2ID magazijnlabels met kleuren en barcode

De chauffeur rijdt dus eerst naar de juiste hal, daarna naar de aangegeven stellingrij. Vervolgens kiest hij de sectie en positie in het vak, en als laatste de hoogte. Door deze volgorde te hanteren zullen uw operators sneller de correcte palletlocatie vinden en hoeven zij geen extra handelingen te verrichten. Onze labelontwerpers gebruiken deze opbouw als basis voor het ontwerpen van uw stellinglabels.

Zijn uw palletstellingen hoger dan drie niveaus? Dan adviseren wij het werken met kleur. In combinatie met een passende locatiecodering en een optimaal labelontwerp hebt u hiermee een gouden drie-eenheid voor efficiënt magazijnbeheer in handen.

Locatiecodering onderdoorgangen

Wat we vaak zien, is dat de hoogte van de liggers boven onderdoorgangen in palletstellingen afwijkt van de liggers aan de linker- en rechterkant, zoals op bijgaande foto. Een van onze klanten heeft ons deze foto gestuurd met de vraag welk hoogtenummer hij het beste aan de liggers boven de onderdoorgang kon geven. Dit was mede van belang omdat hij ervoor gekozen had om te werken met multikleuren palletstelling labels, waarbij de hoogtes gekoppeld zijn aan een specifieke kleur.

Binnen de branche zijn hier geen vaste regels voor. Het belangrijkste is om de codering op dit soort locaties overal hetzelfde door te voeren. Wij hebben de klant het volgende advies gegeven. In West-Europa lezen en werken wij van links naar rechts. Dus het is de meest logische keuze om de kleuren en hoogtes over te nemen van het vak aan de linkerkant.

Bij de doorgangen staat de operator met zijn heftruck vóór het vak. De kleuren die op het multibarcode label staan dat bij het vak hoort, zijn dan leidend. Dus als hoogte 4 magenta is op het multikleuren label, moet de operator ook een magentalabel met het cijfer 4 zien als hij omhoog kijkt in het vak. Hierbij maakt het niet uit dat het vak met de onderdoorgang een andere kleurcode heeft dan het vak direct ernaast.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de kleuren op de liggers corresponderen met de kleuren die de operators scannen. Dit helpt pickfouten te voorkomen en zorgt ervoor dat uw operators efficiënt en snel kunnen werken.

ONE2ID locatiecodering magazijn multikleuren stellinglabels locatieborden

Vragen over locatiecodering

Wilt u persoonlijk advies over de locatiecodering in uw magazijn? Neem dan contact op met labelspecialist Anton Damen. Hij bespreekt graag met u de specifieke situatie in uw magazijn, zodat u locatielabels krijgt die perfect aansluiten op uw software en uw werkwijze.

ONE2ID Anton Damen barcode labels