Maatwerk barcode labels voor industrie en logistiek

Bespaar kosten met ESD labels

Binnen de elektronicabranche kan een elektrostatische lading, ook wel bekend als ESD (Electro Static Discharge), verstrekkende gevolgen hebben.

Statische elektriciteit kan ernstige, blijvende schade aan PCB’s en elektronische componenten aanrichten, die vaak niet direct waarneembaar is. Wanneer de schade zich na enige tijd manifesteert, bijvoorbeeld in de vorm van een niet-functionerende printplaat, is het al te laat en kan u, als leverancier, financieel aansprakelijk worden gesteld voor de gevolgen. Dat is natuurlijk het laatste wat u wilt.


Hoe ontstaat ESD?

ESD ontstaat meestal door wrijving, bijvoorbeeld wanneer een werknemer een printplaat aanraakt die de energie geleidt. Maar ook bij het aanbrengen van een label op een printplaat kan er statische elektriciteit vrijkomen, die al is opgebouwd toen het label van de liner werd verwijderd.

In tegenstelling tot waarneembare statische elektriciteit, bijvoorbeeld door wrijving met synthetische materialen zoals plastic of het lopen op vloerbedekking, is de elektrostatische ontlading bij printplaten niet merkbaar voor een mens. Dit betekent dat er ongemerkt schade kan zijn toegebracht aan een printplaat of elektronisch component.

Verregaande technologische ontwikkelingen maken het tegenwoordig mogelijk om zeer kleine componenten te creëren, die niettemin zeer ingewikkelde structuren en technologie bevatten. Deze minuscule componenten zijn echter overgevoelig voor elektrostatische lading. Er bestaan printplaten met ingebouwde ESD-bescherming, maar ook deze kunnen nog gevoelig zijn voor elektrostatische lading. Het is dus noodzakelijk om maatregelen te nemen die extra bescherming bieden tegen ESD.

ONE2ID barcode labels voor PCB

Hoe kan ESD worden voorkomen?

Het minimaliseren van het risico op statische elektriciteit kan op verschillende manieren, afhankelijk van de werkomgeving. Hierbij valt te denken aan het creëren van aparte ruimtes die vrij zijn van statische lading, het gebruik van speciaal werkmateriaal en meubilair in de werkomgeving, en beschermende kleding en schoeisel.

Binnen de elektronicabranche is correcte identificatie van zelfs het kleinste component van belang tijdens de diverse werkprocessen. Standaard labels zijn hiervoor geen goede oplossing, omdat deze elektrostatische lading kunnen versterken. In een omgeving met een hoog risico op ESD dienen polyimide labels te worden gebruikt die specifiek hiervoor zijn ontwikkeld en de statische elektriciteit verminderen.


Polyimide ESD labels

Zoals gezegd is een kleine handeling als het verwijderen van een label van een liner al voldoende om statische lading op te bouwen die schadelijk kan zijn voor PCB’s en componenten. De manier waarop het materiaal van een standaard label is opgebouwd, draagt bij aan een hogere statische lading. Laat u dus altijd goed adviseren over de juiste labelkeuze om onnodige schade en kosten te voorkomen.

Er bestaat een groot assortiment polyimide (Kapton®) labels, die geschikt zijn voor de elektronicabranche, waaronder het ESD polyimide label. Dit label heeft een drukgevoelige acrylaat kleefstof die zeer goed hecht op PCB’s en elektronische componenten. Wanneer het ESD polyimide label van de liner wordt verwijderd, komt er minder dan 10 volt per vierkante centimeter vrij, waarmee het bij uitstek geschikt is voor applicatie op overgevoelige componenten. Bovendien is de kwaliteit van het label langdurig gegarandeerd, zelfs na het wave- of reflow soldeerproces.

ONE2ID ESD polyimide etiketten PCB printplaat

Grote of kleine etiketten?

Hoe groter het label hoe groter de statische lading, dus kleine, smalle labels zijn een verstandige keuze voor ESD-toepassingen. Het kan echter voorkomen dat u een groter label nodig hebt. In dat geval kiest u voor een polyimide label dat gemaakt is van materiaal met een lage dissipatie. De kans op elektrostatische lading is hierbij relatief laag, zelfs bij een groter formaat label. Hierbij moet wel aangemerkt worden, dat de werknemer die het label aanbrengt altijd geaard moet zijn tijdens de applicatie. Dit verkleint eveneens de kans op ESD.

Wilt u meer informatie over het voorkomen van elektrostatische lading in uw werkomgeving? Bent u nieuwsgierig hoe u in uw werkomgeving kosten kunt besparen met de speciale ESD polyimide labels? Vraag het een van onze labelexperts.

Neem contact op