Maatwerk barcode labels voor industrie en logistiek

UV-bestendige stickers

Leestijd: 4 minuten

Verpakkingen, producten, machines en materialen die buiten of in een omgeving met veel uv-straling worden gebruikt of opgeslagen, hebben duidelijke identificatie nodig die bestand is tegen de schadelijke werking van deze straling. Etiketten die langdurig onder invloed staan van uv-licht zullen op den duur vervagen, krimpen, verkleuren, afbladderen of scheuren. Tenzij u krachtige uv-bestendige stickers gebruikt.

ONE2Id weerbestendige etiketten stickers voor buiten

Wat is de levensduur van uv-bestendige stickers?

De gemiddelde levensduur van uv-bestendige etiketten varieert van één jaar tot 10 jaar. Dit heeft niet alleen te maken met de kwaliteit van het label zelf, maar ook met de plaatsing van het label en de omstandigheden waarin het wordt gebruikt.

Een etiket dat u bijvoorbeeld op de voorkant van een zonnepaneel plakt, dat de hele dag in de volle zon staat, gaat minder lang mee dan een kabellabel, een tag of een andere vorm van kabelcodering, dat zich op de achterkant, in de schaduw, bevindt. Hierbij is niet alleen de sterkte van de straling belangrijk, maar ook het aantal zonuren per dag. Hoe meer zonuren, hoe hoger de uv-straling. Etiketten die niet langdurig in direct zonlicht staan, worden tot 5x minder blootgesteld aan uv-stralen en gaan in theorie dus 5x langer mee.

ONE2ID kabellabel blauw

Plaatsing van de labels

Zoals gezegd is ook de plaatsing van de labels van invloed op de levensduur. Stickers die horizontaal worden geplakt en als het ware plat liggen, waarbij de zon direct op het label schijnt, vangen twee keer zoveel uv-stralen als etiketten die verticaal, haaks op het zonlicht, worden geplakt. Horizontaal geplakte labels ondervinden daarnaast ook nog de negatieve gevolgen van regen en andere weersomstandigheden, waardoor scheuren kunnen ontstaan. Bij verticaal geplaatste etiketten is gebleken dat er minder verkleuring en minder beschadigingen optreden.

Het bovenstaande geldt niet alleen voor zonnepanelen, maar ook voor bijvoorbeeld windturbines, vrachtwagens, landbouwvoertuigen, ventilatiesystemen, graafmachines, slagbomen, afval- en energiefaciliteiten, gemotoriseerde buitenapparatuur, alsook voor materialen, machines, apparatuur en voertuigen die zich in een interne productieomgeving onder uv-lampen bevinden.


ONE2ID kabel labels zonnepanelen uv bestendig watervast weerbestendig

Hoe kiest u uv-bestendige stickers?

Wanneer u kiest voor uv stickers bespaart u kosten op de lange termijn, omdat u de labels minder vaak hoeft te vervangen. Ook blijft de informatie op het label langer leesbaar, waardoor de kans op foutscanning of het noteren van de verkeerde informatie kleiner is. Bij het selecteren van uv-bestendige stickers is een aantal factoren van belang, te weten:

  • Labelmateriaal.
  • Kleefstof.
  • Laminaat.
  • Gewenste levensduur.
  • Plaatsing van de labels.
  • Beschikbaar budget.

De kwaliteit van het basismateriaal is leidend voor de mate van uv-bescherming. De uv-straling heeft echter niet alleen invloed op het labelmateriaal, maar ook op de kleefstof die het label op zijn plek houdt. Deze kan op den duur loslaten of uitdrogen, waardoor uw labels onbruikbaar worden.

Dankzij de juiste combinatie van basismateriaal, kleefstof, inkt en laminaat met uv-filters minimaliseert u de schadelijke effecten van uv-straling en verlengt u de houdbaarheid van uw (barcode) etiketten.

Welke materialen zijn geschikt voor uv-bestendige stickers?

ONE2ID beschikt over een breed assortiment materialen die geschikt zijn voor gebruik binnen sectoren als de verhuur, bouw, telecom en elektra en elektronica branche. Onze adviseurs bespreken graag met u welke labelmaterialen het meeste rendement opleveren voor uw bedrijf, afhankelijk van uw werkomgeving, de toepassing en de gewenste levensduur. Een greep uit ons assortiment:

Polyester

Polyester etiketten weerbestendig watervastKrachtig materiaal in wit of zilver. Geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. Van dit materiaal kunnen wij ook een speciaal samengesteld label maken, het zogenaamde raised label. Dit is een kostenbesparend alternatief voor gegraveerde Resopal typeplaatjes.

Bekijk de specificaties

Polypropyleen

ONE2ID uv bestendige stickers buitengebruik weerbestendig polypropyleenFlexibel materiaal dat in verschillende diktes verkrijgbaar is. Polypropyleen kan op een groot aantal oppervlakken worden gebruikt en het is ook geschikt voor het beplakken van laag-energetische oppervlakken. Verkrijgbaar met een permanente of niet-permanente kleefstof.

Bekijk de specificaties

Papier

ONE2ID papieren etiketten uv stickers weerbestendig buitenPapieren labels zijn een voordelige oplossing voor tijdelijk buitengebruik. Het materiaal heeft een zeer sterke, permanente kleefstof en is geschikt voor gebruik op diverse oppervlakken. De levensduur bij buitengebruik is ongeveer 6 maanden.

Bekijk de specificaties

Vinyl

ONE2ID destructible vinyl fraudebestendig label barcode etiketEen zeer flexibel materiaal dat bijzonder goed geschikt is voor buitengebruik. Dankzij de flexibiliteit kan een vinyl label met gemak op ronde oppervlakken worden geplakt. Ook leverbaar in een fraudebestendige versie die bij verwijdering afbrokkelt (Destructible).

Bekijk de specificaties

Polyethyleen

ONE2ID weerbestendige watervaste tags buitengebruikDit vrijwel onscheurbare tagmateriaal zonder kleefstof heeft een dikte van 250 micron. Geschikt voor langdurig buitengebruik dankzij de uv-bestendige topcoat. De niet-klevende tags zijn te bevestigen met tie-wraps, touw, nieten of metaaldraad.

Bekijk de specificaties

Het belang van laminaat voor uv stickers

Wanneer u voorbedrukte labels bij ons bestelt, werken wij uw etiketten standaard af met een uv-beschermend laminaat. Dit vormt een extra beschermlaag voor het labelmateriaal en de bedrukking, waardoor de informatie op het etiket tot wel 5x langer leesbaar blijft. Daarnaast geeft het de labels een hoogwaardige matte of glanzende finish. Etiketten zonder laminaatfinish zijn minder robuust. Op den duur tasten de uv-stralen niet alleen de topcoat aan, maar ook het basismateriaal en de kleefstof, waardoor de labels onbruikbaar worden.

ONE2ID mat laminaat etiketten magazijn industrie

Zelf uv-bestendige stickers printen

Als u zelf uv stickers wilt printen, kunt u bij ons blanco etiketten op rol bestellen. U kiest het materiaal dat u nodig hebt, het formaat en de hoeveelheid en onze ontwerpers produceren uw labels volledig op maat. Voor buitengebruik adviseren wij om te kiezen voor wit labelmateriaal, vanwege de simpele reden dat gekleurd materiaal sneller vervaagt. Het gebruik van kleur zou een overweging kunnen zijn afhankelijk van de plaatsing van de labels en het aantal zonuren waaraan de labels worden blootgesteld.

Bij het zelf printen van uv-bestendige stickers is het van belang dat u een printerlint gebruikt dat past bij het labelmateriaal. Sommige materialen zijn poreuzer dan andere, waardoor de inkt snel kan vervagen en de tekst onleesbaar wordt. Wij kunnen u adviseren welk printerlint u het beste kunt gebruiken voor het gewenste resultaat.

Als u de uv-bestendige stickers wilt afwerken met een laminaat, kunnen wij dit voor u op maat snijden, zodat u het, na het bedrukken van de labels, zelf kunt aanbrengen. Wij kunnen laminaten leveren van diverse materialen, zoals vinyl, polypropyleen en polyester. Als u het zichzelf helemaal makkelijk wilt maken, bestelt u blanco PALLabels. Deze Print And Laminate Labels kunt u zelf beprinten en dankzij de unieke vouwconstructie direct afwerken met het laminaat dat aan het label vastzit. Bekijk onze video voor meer informatie.

Persoonlijk advies

Wat is uw budget? Wat zijn uw wensen? Is kleurvervaging op den duur acceptabel? Moeten de labels na een aantal jaren nog te lezen of scannen zijn of moeten ze er nog als nieuw uitzien? Bijna alles is mogelijk als u uv-bestendige stickers wilt bestellen. Neem contact op met Sales Manager Anton Damen om uw wensen door te bespreken, zodat hij u een persoonlijk advies kan geven.

Vraag Anton advies
ONE2ID barcode labels Anton Damen